30 september 2008

NY 2008: zondag 14 september
Het is nu 4,52 uur, onze tijd 10,50 uur, ik zeg “Good Morning New York”. We hebben heerlijk geslapen op het toch wel erg krakende matras. We zijn nu wel klaar wakker, mede door een medebewoner (denken we) die om 4 uur aanbelde. We hebben even staan kijken door het oogje naar de gang en de lift, maar konden verder niets zien. We gaan er maar vanuit dat het verkeerd belletjetrek was.

Vandaag willen we naar Ground Zero, waar voorheen de Twin Towers stonden.
Eergisteren was hier de herdenking van 9-11 dus wellicht zien we nog wat bloemen liggen. Gisteravond hebben we wel even stil gestaan bij een brandweerkazerne hier om de hoek, Station 54. Daar lagen ook nog veel bloemen en hing een bronzen gedenkplaat aan de muur. Het is toch wel heel bijzonder en tegelijkertijd bizar dat je daar dan als toerist weer foto's van staat te nemen.

We gaan straks waarschijnlijk ontbijten op TS bij TGI Friday's en daar ook even zwaaien naar de webcam (EarthCam). Ik ben benieuwd wat voor weer het wordt vandaag, gisteren was het namelijk erg warm en spetterde het een beetje.
Ik ga straks beginnen in een korte broek met Ecco sandalen en hoop vandaag te eindigen op een paar nieuwe Crocs. Jawel! Misschien toch gelijk maar even naar Macy's, we zien het wel. Ik ga nu in ieder geval even een boekhoud excelletje openen. Tot straks!

Nou daar zijn we weer, het is nu 22.25 uur en we zijn net een half uurtje 'thuis'. Om 5 uur stonden we dus klaar wakker naast ons bed. We hebben nog een beetje spullen bij elkaar gezocht en om 7.15 uur stonden we buiten, na een bakkie oploskoffie.
We wandelen op ons gemak naar Times Square. In korte broek met een vestje aan. Dat vest gaat na het ontbijt al uit. Langs een hek op de stoep van Times Square zit een stel jongeren te wachten tot een gratis theater concert begint. Wij zijn te vroeg op straat om ergens 'gezellig' te ontbijten, daarom belanden we uiteindelijk bij een hele hippe loft-achtige McDonald's. We bestellen allebei een exlusive breakfast met een sloot koffie erbij. Heerlijke pancakes, een zout broodje, hashbrowns, scrambled eggs en een burger. Heerlijk, ons eerste non-Sonja Amerikaans ontbijt is een feit!

Times Square begint langzaam wakker te worden en wij duiken de dampende metro in. We kopen bij een bloedheet loket een 7 daagse pas die een maand geldig is, en dat voor maar $25 per persoon. Niet duur geloof ik, want we gaan veel metro rijdens deze week. We lopen eerst even naar een verkeerd perron, foutje van mij, maar daarna zitten we in de rode lijn subway die ook niet helemaal gaat naar waar we moeten zijn. We willen nl. naar het WTC, tenminste wat er van over is. We stappen een halte eerder uit dan we eigenlijk willen maar dat kon niet anders: men is aan het werk in de metro buis.

We gaan er uit naar boven en stappen over van de rode lijn op de blauwe lijn. Althans dat dachten we. Op het perron wordt ook al flinkt verbouwd en dus duurt het heeeeeeeel erg lang voordat de metro uitiendelijk langskomt. We hoeven maar 1 halte en stappen uit bij een prachtig postkantoor aan de zijkant van Ground Zero heet. We lopen even de hal in om de lampen en plafonnieres in art-deco stijl te bekijken en de bewakers staan ons heel raar aan te staren. Ze laten ons gewoon maar begaan. we zijn snel klaar en lopen dan naar de plek waar alles is gebeurd op 11 september 2001.
Het is precies zoals ik verwachte, Een grote bouwput. We gaan eerst even lopen over het kerkhof wat vlak tegenover het voormalig WTC. De kerk die alles heeft gezien. Het kerkhof was al heel oud, een van de eerste begraafplaatsen in de stad New York. De stenen zijn door zure regen al helemaal verweerd. Nu is het kerkje zelf een bedevaartsoord annex museum. Het eerste wat we zagen toen we St. Paul's church ingingen was een memorial van alle politie en brandweerkorpsen over de wereld, in de vorm van opgehangen en opgestapelde badges en wapenschildjes. Het proces is nog steeds actueel zoals het schildje van Brandweer Amsterdam Amstelland liet zien. Die moet er door Ritchie zijn neergelegd tijdens de herdenking waar hij bij is geweest vorige week. Toch wel raar hoor, dat er dan zo iets herkenbaars van je eigen korps bij ligt.

We waren toch wel heel erg geroerd en de tranen stonden in onze ogen bij het zien van de uitstalling hier. Het allermeeste indruk maakten toch wel alle foto's, brieven, kindertekeningen, knuffeldieren en herinneringen aan de redders van 9-11. We hebben een behoorlijke tijd rondgelopen in het kerkje en zijn daarna het echte Ground Zero gaan bekijken.

Inmiddels is het tegen 10 uur. We zien ook nog de ladderwagen van station 10 inparkeren, dus dat pikken we ook even mee. Van G.Z. zelf is weinig te zien, er staan hekken rondom die zijn afgedekt met zeildoek. Heel Amerikaans is er natuurlijk een visitor center uit de grond gestampt. We slaan die expositie over.

We lopen om het terrein heen en komen uit in een financial-dinges gebouw wat weer doorloopt in een shoppingcentrum. Via de zijgang lopen we naar een leuk parkje aan de kade (op aanraden van de portier in het gebouw). Daar lopen we de bocht om en komen uit bij de Hudson rivier, met uitzicht op de overkant: New Jersey en het Vrijheidsbeeld, helemaal geweldig!!!
We gaan eerst eens even zitten en genieten van het uitzicht. Wat is het hier prachtig. Wat hebben we het goed en wat is dit nu al een geweldige vakantie!

We lopen op ons gemak langs zuidzijde van downtown Manhattan en bekijken alle joggende Newyorkers en gezinnen met kinderen die samen met ons van het mooie weer genieten. Het is bij elf uur als we Battery Park inlopen. We kijken even of we kaartjes kunnen halen voor de boot naar Liberty Island en Elllis Island. Mooi, er staat niet echt een lange rij, dus we sluiten aan en kunnen direct met de boot mee. Uiteraard via de tassen-bom-towelhead-check tenten.

Gelukkig heb ik primatourtjes bij me want de zee is wel heel zonnig, maar er staan aardige kopjes op, ook al hoeven we maar een klein stukje. We komen om 11.30 uur aan bij de metalen voeten van Lady Liberty. Wat een prachtig en indrukwekkend beeld. Iedereen die ik tot nu toe heb besproken vond het tegenvallen en minder de moeite waard, nou ik niet. Ook hier is weer volop te eten te halen. We nemen een heerlijk “Cherry Garcia” Ben en Jerry's ijsje en eten het op met uitzicht op Manhattan. We wandelen op ons gemak langs het beeld en maken veel te veel foto's, mar het maakt niet uit, het is toch digitaal.
We gaan het beeld niet in, want ook daarvoor moet je weer in de rij, net als voor het museum wat er bij hoort. Je kunt trouwens toch niet langer helemaal naar de kroon omhoog... We genieten gewoon van het prachtige weer en lopen op ons gemak weer terug naar de boot. Natuurlijk niet zonder een souvenier. Geen kerstornament, want 20 dollar vond ik wel heel duur voor een stukkie blik.

We kunnen gelukkig gelijk aan boord van weer een andere boot en varen om 13.45 uur door naar Ellis Island. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me hier al niet veel van had voorgesteld... niet vebazend dat ik er ook eigenlijk niet veel aan vond. We gaan hier dus alleen even lunchen (kip met patat haha) en halen heerlijke fudge bij de giftshop in het oude gebouw van de immigrant-inspecteurs.

Om half drie staan we weer in de rij terug naar het vaste land. We lopen het park weer in. Daar praten we nog een poosje met een intelligente zwerver (de cosmos zit in jezelf man..jaah.. vogel!.... : we dachten meteen aan de film Reign over Me....) en we bekijken het beeld van de wereldbol (ironisch getiteld 'Peace') dat altijd voor het WTC had gestaan maar wat ze hierheen hebben verplaatst. Een behoorlijke deuk zit er in, als gevolg van de brokstukken die erop zijn neergekomen.

Dan nemen we de metro terug naar Macy's op jacht naar een paar Crocs. En niet alleen voor ijzelf hoor. Mike heeft na deze dag sjokken al fikse pijn in zijn voeten en bij mij begint het er ook aan te komen. Helaas heef Macy's ze niet. We halen wel een kortingskaart, waarmee we 11% discount op alles krijgen. We kopen er dus niks nu. Wel in de straat ernaast, daar slaagt Mike voor een paar Crocs met leer, daarna in een hele leuke t-shirt winkel ok nog voor 4 t-shirts (Iron Man, Captain America , NY en Atari). Dan sjokken we door naar de winkel van Build-a-Bear, want ik heb coupons gevonden bij Macy's. We zijn net op tijd want het is 18.00 uur als we naar binnen gaan in mijn “eldorado”. We shoppen 2 stapeltjes vol van ieder 25 dollar. Veel voor Sissy en een Yankees kostuum voor Mikmir. Supergaaf, van de week komen we weer een keer terug want we hebben nog meer coupons en de BABW Crocs hangen er ook nog.

We strompelen op ons tandvlees door naar Planet Hollywood, waar we om 19.00 uur aan een tafeltje plaatsnemen, begeleid door onze waitress. We worden vanaf het toilet tot het toetje in de watten gelegd. Vooraf had ik calemares en Mike veel te heet gekruide chicken wings. Ik had als hoofdgerecht de spare-ribs en Mike de ribeye. Allemaal weer veel te veel om op te kunnen maar wel heel lekker. En natuurlijk ook hier weer een coupon gebruikt, want we blijven Hollanders.

Na het eten lopen we nog “even” de Virgin Megastore in. Op 2 verdiepingen onder straatniveau gaat deze winkel naar beneden door, mijn hemel wat een winkel. In het mandje gaan een dvd van Romy, Super Mario cap voor Mike en nog wat magneetjes van Mario. Erg leuk maar ondertussen lopen we bijna te slaapwandelen. Toch een soort jetlag dus. We gaan door een knoertgezellig straatje naar het appartement en vallen bijna direct in slaap op ons heerlijke kraakbed.

1 Comments:

Anonymous papa en mama said...

Wat moet dat raar zijn om dat schildje van je collega te zien bij GZ! Kippenvel. Het is toch vreemd om op die plek te zijn,maar ik vind wel als je in N-Y bent dat je er naar toe moet gaan. nou ja, MOET... Jullie hebben ook al lekker geshopt. Hebben jullie wel op Ellis-Island in de tuin op die roestvrij stalen muur nog naar je eigen naam gezocht?
En lekker gegeten bij Planet-Hollywood. Daar wordt je echt verwend!
Erg leuk om allemaal te lezen.
Kiss mama

01 oktober, 2008 15:49  

Een reactie posten

<< Home